Tredje dagen…….

som solen skiner på förmiddagen och sen mulnar det på fram emot tvåtiden ,i går kom de första snöflingorna några stycken blev det men ingen ville vara kvar utan sen gick det över till regn.Nu är det så vackert med sol över nyplöjda åkrar och en svag vind ,coolt !!
Idag ska jag in till stan och jobba några timmar och innan dess är vi bjudna på middag på vår egna lilla "restaurang" hos vännerna C o G .Visst har vi generösa och gästvänliga kompisar………Värdesätter dem mycket högt tänk att så pass sent i livet finna så fina vänner är helt klart underbart.
Igår var det bakdag bakade 6 limpor tre olika sorter …..låter kanske mycket för  två pers. men det är lika bra att göra en laddning när man ändå håller på och kladdar och ugnen ändå är varm. Snart är det dags för julbaket också ,det är  samma varje år för var och en får sina älsklingskakor och deras smak verkar inte förändras nämnvärt hihihihi MEN en ändring blir det i år iaf. Mäster vill ha engelsk fruktkaka men i går hittade vi ett nytt recept i ICA-bladet Skotsk vinterkaka så en sådan blir det att prova i år.
Ha en finfin dag! Rött hjärta
 

skotsk_vinterkaka_B1108

 
 
 
 
 

Skotsk vinterkaka

Ingredienser
Portioner: 12

5 torkade fikon
5 torkade dadlar
8 torkade aprikoser
1/2 dl korinter (eller russin)
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl apelsinmarmelad (gärna skotsk)
2 dl riven mandelmassa (ca 100 g)
1 1/2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 dl whisky
1 dl Cointreau, Grand Marnier eller annan citruslikör
smör och ströbröd till formen
vaniljglass och aprikosmarmelad till servering

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Blötlägg den torkade frukten över natten.
2. Låt frukten rinna av och hacka den tillsammans med mandeln och valnötterna. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
5. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en luftig smet. Blanda i grädden.
6. Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna och blanda ner det i smeten. Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan 45–50 minuter på nedersta falsen. Sänk ev värmen till 175°C efter halva tiden om kakan börjar se mörk ut, eller lägg på aluminiumfolie mot slutet.
8. Stäng därefter av ugnen och låt kakan svalna på eftervärmen (ca 2 timmar). När kakan kallnat, lägg den på ett fat men låt (den löstagbara) kanten sitta kvar. Skeda över whisky och likör.
9. Låt kakan stå 2 dagar i kylen, så att den blir riktigt saftig, men servera den rumsvarm. Halvsmält vaniljglass och en klick aprikosmarmelad är gott till.

rosor

test_cocker-spaniel_mindre

Cocker Spaniel

Cocker spanieln är en av världens mest uppskattade och populära hundraser. Det är en sportig och aktiv sällskapshund som passar bra i de flesta familjer. Den är robust, snäll och barnvänlig men kan också vara något egensinnig. en det är också en ras med ganska stor arbetsvilja, energi och livsglädje så den rekommenderas helst till familjer som är lika aktiva som hunden själv. Rasens särprägel kan väl beskrivas att vara dess utpräglade sociala och livliga väsen. Det är en hund som alltid följer sin ägare med stor hängivenhet och glädje. Dessutom har den en enorm aptit på livet och de flesta ägare kommer att upptäcka att den har lika stor aptit på mat! Detta är en ras man måste vakta annars äter den sig lätt till en övervikt. Cocker spanieln har också ett stort behov av kroppskontakt och närhet.

Jag är en Cocker Spaniel om man får tro  

Go´Kväll-siten

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tredje dagen…….

  1. Carina skriver:

    Ja den kakan blir säkert god. Själv har jag slutat baka sånt som kräver alkohol som ingrediens som du kanske förstår. 🙂
    Jag kommer nog inte baka så många sorters kakor men det brukar jag ju inte heller. Men leverpastej ska jag naturligtvis göra för den kan jag inte vara utan.
    Vi fick också några snöflingor inatt men det var inte mycket. Den ligger iaf kvar så vi får väl hoppas på att det blir påfyllning snart.
    Krama Mäster!
    Kram.

    Gilla

  2. Pova skriver:

    Jag blev en bulldog! Milda makter… Var visst för snäll eller nå’t sådant.
    Den där kakan verkar toppen, men liksom Ninni kan jag inte ha i någon alkohol. Brukar inte baka alls, faktiskt, men ibland funderar jag just på fruktkakor. Mer än funderande blir det nog inte 😉

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s