:::::

Skoja bara ,men det vekar inte som nån tyckte det var särskilt kul, men jag skratta iaf.

Det blev semlor ist.
 
 

Semlans historia

Publicerat 2004-02-24 14:13

lånad från DN

De flesta svenskarna förknippar fettisdagen med semlor, men varför? Maria Stugart berättar mer om seden att äta semlor.

Känd semmelälskare...

Känd semmelälskare…

En gång uppmanade oss kyrkans män på den dagen att äta ordentligt. Askonsdagen (25/2) kallas inte så utan goda skäl.

Den kristna fastan började på askonsdagen. Fram till påskdagen fick de kristna bara äta klippfisk och vatten, en sedvänja som påminner om muslimernas fastemånad ramadan.
De kristna fick åtminstone äta på dagen. Avsikten var att erinra om Kristus 40 dagars fasta i öknen.

På fettisdagen fick man däremot äta av hjärtans lust. På menyn stod massor av goda rätter, avslutad med semla eller hetvägg.
Ordet semla är latinskt (simila) och betyder vetemjöl. Ordet hetvägg kommer från det medeltidstyska uttrycket heisse Wecken, heta kilar, om vetebullarna (utan grädde och mandelmassa).

I södra Sverige åts de på måndagen. I resten av landet fick man vänta till fettisdagen.
Semlorna, korsformade och som sagt utan fyllning. var populära överallt. Den första semlan i norra Europa finns på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka.

På 1700-talet åts de kokade i varm mjölk och nu fyllda med mandelmassa. På 1800-talet serverades de i tallrik med varm mjölk, överstrött med socker och kanel.
Att äta semlan direkt i handen – och bli insmord i ansiktet med grädden – blev populärt först i början av 1900-talet.
Numera går det att äta semlor året runt. Det gör de flesta med god aptit utan att därefter fasta i 40 dagar. Traditionalisterna anser det vara ett upprörande fusk. Men av skäl som snart ska framgå är det säkrast så.

En av Sveriges mest
fanatiska semmelälskare är Ture Sventon. Åke Holmbergs privatdetektiv äter nästan inget annat; semlor är hans hov- och livrätt. Helst av allt ska temlorna, förlåt semlorna komma från Rotas konditori på Drottninggatan.

Historien lär oss att vara försiktiga i umgänget med semlor. Tisdagen den 12 februari 1771 åt kung Adolf Fredrik hetvägg och dog en kvalfull död.

I rättvisans namn
bör framhållas att kungen ätit rejält innan han satte tänderna i den fatala semlan. På menyn den fettisdagen stod surkål, kött med rovor, hummer, kaviar och böckling, nersköljt med flera flaskor champagne.
Semlan var tuvan som stjälpte lasset. Den som minns Mr Creosotes olycksöde i Monty Python-filmen "Meningen med livet" förstår vad som hände.

Nej, bäst är att äta en semla då och då. Att vräka i sig semlor kan inte sluta väl.
Hur goda de än må vara.

Martin Stugart

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till :::::

 1. Pova skriver:

  Ah, semlor! Det är gott, det. Jag äter absolut med semlan i handen (och får grädde på nosen). Först tar jag locket, använder som sked för att äta av det mesta av grädden. Därpå äter jag upp locket. Så tar jag semlan i handen och äter runt, runt för att äta bort själva bullen. Kvar finns sedan liiite bulle som en grund underst, på det den underbart goda mandelmassan blandad med lite grädde. Då njuuuuuter jag :)Och jag tillhör de som menar att semla ska man (egentligen…) äta senast fettisdagen. Fast när "alla andra" äter lite när som, så…På en affisch utanför en affär stod textat med stora bokstäver:FETTISDAGEN

  Gilla

 2. Pova skriver:

  Hjäkp, vad gjorde jag? Var inte klar, ju.Kommentaren till den affischen på "Avigsidan", dit man kan skicka roliga felskrivningar etc, var: Javisst, varför kan inte "fettisar" få ha en egen dag? :))Kram, Pova

  Gilla

 3. Nitha skriver:

  Hahaha du är rolig du Pova jagär en fettis min dag är den 10 nov…….JAHA du menar sådana fettisar ja vi äter inte så många men kanske 4 ggr. idag ska grannas komma på fika och fettisar.kram till dig!ps jag äter semlor precis som du det var lustigt ds

  Gilla

 4. Carina skriver:

  Tack för cyberbuketten! :-)Min mor (som ju är född samma år som du) har använt stödstrumpor rätt länge nu och jag vet många unga människor med yrken där de går och står mycket som använder stödstrumpor i jobbet, min äldsta dotter bl.a. när hon jobbar inom restaurang. Så du är inte gammal för att du använder såna.Igår bakade jag bullar som jag tänkte använda till semlor. Nu ville inte Bob ha någon semla igårkväll (han som så gärna äter grädde annars) men bulle ville han ha så nu är det bara en kvar av de fyra semlabullarna som jag lämnade upp då jag frös in de andra. Så kan det gå med semlabullarna också.Ha det gött i snövädret som väl också kommer till er.Kram.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s