En tur…..

till staden gjorde vi i dag blev bjudna till lunch hos goda vänner,samt en trevlig pratstund.Tack Hjördis och Gösta. 🙂

Passade på att köpa ny gardinstång till nytapetserade sovrummet. Ska få till nya gardiner ,är inte helt lätt eftersom dessa fönster är rektangulära och blir då 3 m långt. Men det blir till att pröva sej fram. Han även köra liten brottningsmatch mot snön. I stan fanns det ingen snö och krokusar och snödroppar blommade. Härligt.

Ang. det nya godmans-uppdraget så tog jag .

Sov gott ♥

Ang krokus:

Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i familjen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i MellanösternCentralasienKina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men ävenvårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.

De är fleråriga örter med underjordisk stamknöl som är omgiven av ett skal av torra slidrester. Detta skal kan vara varienande uppbyggt och är ett viktigt sätt att skilja arterna åt. Stjälken är kort och vanligen ogrenad, omgiven av rörlika bladslidor vid basen. Bladen är alla basala, smala och gräslika, vanligen med en ljus mittnerv. Hyllebladen är sammanväxta vid basen till ett långt rör. Hyllebladen är sex violetta, vita eller gula, ofta med mörkare strimmor på utsidan. Ståndarna är tre. Stiftet är ensamt med tre märken som är långa och flikiga. De är fästade inne i hyllets rör. Fruktämnet är underjordiskt, fruktskaftet förlängs efter blomningen så att frukten vid mognaden kommer upp ovan jord. Frukten är en trerummig kapsel. Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars-april, ev. maj. Den höstblommande krokusen (C. speciusus), blommar under september-oktober med ljust violetta blommor.

Vanligen förekommande sorter i svenska trädgårdar är Bägarkrokus (C. chrysanthus), Vårkrokus (C. vernus), Snökrokus (C. tommasinianus) samt Höstkrokus (C. speciosus).

Idag har Gerda namsdag och det hette min Mormor.

Gerda till höger.

Det här inlägget postades i Dagligt babbel...., Fakta. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En tur…..

  1. povanorrkoping skriver:

    Det blommar fint på din sida. Så roligt det är med gamla fotografier – bara man vet vilka personerna är. Jag har min farmors album med några foton, men de flesta av dem vet jag alls inte vilka de är. Ingen i släkten vet. *suck* Men det finns minst ett ställe där man kan lägga ut foton, berätta var man fått tag i det och så hoppas på att någon annan känner igen personen/personerna. Ska väl göra det någon gång… när jag har en fungerande skanner…
    Kram!

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s