Långfredagen…

Historiskt perspektiv .

I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. På 1870-talet klädde sig många i svart från topp till tå.  Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. Detta gjorde att samhället blev tyst och stilla och att långfredagen var en sorgedag genomsyrade det svenska samhället. Allmän frid skulle råda och traditionen sa att folk skulle undvika onödiga aktiviteter och på bordet stod enkel mat. Inte minst för barnen, som förbjöds att leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig.Sveriges Radio spelade psalmer, men inte pop- och rockmusik.

Från Wikipedia.

Så här står det i Bibeln om Jesu korsfästelse och uppståndelse
(Mark 15:22-15:39, Matt 28)

Korsfästelsen
De förde Jesus till det ställe som kallas Golgata (det betyder Skallen). Där gav de honom vin med myrra, men han tog inte emot det. De korsfäste honom, och de delade hans kläder mellan sig genom att kasta lott om dem. Det var vid tredje timmen de korsfäste honom. På anslaget med anklagelsen mot honom stod det: Judarnas konung.

Tillsammans med honom korsfäste de två rövare, den ene till höger och den andra till vänster om honom. De som gich förbi smädade honom och sade: ”Du som river ner templet och bygger upp det igen på tre dagar, hjälp dig själv nu och stig ned från korset.” /…/

Jesu död
Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och varde till nionde timmen. Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). /…/ Med ett högt rop slutade Jesus att andas. Och då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner.
När officeren som stod vänd mot honom såg honom ge upp andan på det sättet sade han: ”Den mannen måste ha varit Guds son.”

Kvinnorna vid graven
Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven (i Markusevangeliet talas även om en tredje kvinna, Salome). Då blev det att kraftigt jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. /…/

Ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, så som han sade.”

Det här inlägget postades i Fakta. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Långfredagen…

  1. Pova skriver:

    Jag minns inte att radion enbart sände psalmer. Vi hade nog inte radion på, bara. Inte heller har jag något minne av att långfredagen var lång och tråkig, men det beror säkert på att jag är uppvuxen i ett icke-kristet hem. Det var en dag då alla i familjen var hemma, det var vår (mer eller mindre) och därmed en bra dag. I engelsktalande länder kallas Långfredagen Good Friday, den goda fredagen. Helt olika tankesätt. En del menar att svensken fastnat i långfredagsmörkret (de som är kristna, alltså). Men det är underbart med Påskdagen! ♪ ♫ ”Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd!” ♪ ♫ ♪
    ♥ Kram ♥

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s