Den läkande tystnaden, vårt största privilegium.

Författare Jörgen Källmark

Dagen 18/7 1992

Häromdagen kunde man läsa i en veckotidning ett repotage som handlade om ett kloster. Där stod att många väntade på en plats i klostret för en vecka eller två. De sökte dagar av tystnad.

Många människor har behov av tystnad.Vår tid är en slamrets tid.Vi behöver öronskydd och själspansar mot allt oljud som det moderna livet bjuder på.Många av oss har behov av att fly till tystnad.

Den engelske författaren Aldous Huxley dog 1963. Han betrakade vårt århundrade som ett bullrets århundrade.Om han levt idag skulle han kunnat konstatera att de senaste trettio åren har bullret fortsatt att ökat i styrka.

När en rockartist hade en konsert i Stockholms nya Globen, hälsades han av den jättestora publiken med ett vrål. Man väntade att taket på Globen skulle lyfta sig, skrev en av de tidningsmän som bevakade konserten.

På tal om författare, så är inte oljudets bullermiljö deras trivselrum-det är istället tystnaden.Så även för bildkonstnärer och kompositörer. De har behov av tystnaden inte bara som arbetsmiljö.De använder den också för att uttrycka vad de innerst inne vill. Deras innre visioner får ofta kommat till tals genom tystnaden.

Gunnar Ekelöf, skalden, skrev en gång att vad han egentligen ville säga, det stod mellan raderna i hans dikter. Tystnaden hade ett budskap.

Vid en utställning den nu avlidne konstnären Bjön von Rosen hade kunde man i katalogen läsa hans ord: ”Den som söker meningen med min konst skall finna den i tomrummet mellan mina tavlor.” Tystnaden ägde ett budsakp som inte färgerna kunde återge.

När det gäller tonkonstens mästare kan man gå tillbaka till 1700-talet, till J.S.Bach. Han låter tystnaden tala när det är plats för mysteriet i h-mollmässan.En generalpaus fick ersätta tonernas budskap.

De skapande människorna använder tystnaden entydigt,den ger en fördjupning av deras budskap.Tystnaden är adekvat, den är ett med deras personlighet. Det förhåller sig annorlunda med många makthavare. För dem är tystanden ett relativt begrepp. Politikerna, finnansmännen, affärslivets människor och medicinens, använder sig ofta av tystnaden för att gömma undan obehagliga fakta bakom en massiv ridå av ord.

Vi har till leda  läst om detta slags tystnad. Tidningarna har nära nog dagligen artiklar om vad politikens, finansens och kommersialismens områden har förtigits. En tystnad som drabbar hårt, som förorsakar stora förluster för enskilda och företag.

Det finns ett annat slag av tystnad. Gud talar till oss genom sitt ord, men också genom sin tystnad. Ordet och tystnaden har samma budskap-Guds kärlek.

Det är den skapande tystnaden, först uppenbarad medan jorden låg öde och tom. I tystnaden över de mörka djupen ljöd Guds skaparord.

Det är helighetens tystnad, uppenbarad i det tempelrum där ingen röst hördes, Det Allra Heligaste i tabernaklet och sedemera templet.

Det är tillbedjarens tystnad. Abraham upplevde den när han trädde ut ur sitt tält och blickade upp mot himlens gnistrande stjärnor och de oändliga rymndernas tystnad.

Det är den kämpande tystanden, som Israels barn upplevde när de sju dagar under tystnad tågade runt staden Jeriko innan murarna föll.

Det är den prövande och fostrande tystnaden.Psalmisten fick uppleva den. Han skriver i Psalm 83:1 ”Gud, var inte så tyst, tig inte och var inte så stilla, o Gud”

Det är den betydelsefulla tystnaden, den som Hans egen son fick uppleva på Golgata kors som gav upphov till det smärrfyllda ropet:”Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” När den tystanden bröts i uppstådelsens segerrop, då var världen räddad.

Därför finns den läkande tysnaden, den som syndaren och den botfärdige får uppleva när han bekänner sin synd och upplever Guds förlåtelse.Den upplevde den förlorade sonen, när han bekände sin synd. Han mötte inte hårda bestraffande ord från sin fader. Det var förlåtelsens välkomnande hälsning och befallning till husfolket:” Skynda er och ta fram min finaste dräkt och klä honom i den….”

Petrus upplevde den på Gennesaretsstranden när Jesus var tyst om Petrus förnekelser och istället frågade tre gånger :” Älskar du mig?

Paulus erfor den läkande tystnaden när han vid ett  av sina möten med Jesus i uppenbarelsens heliga ögonblick säger:” Herre, du vet att jag har förföljt och dödat, dina heliga…” Svaret är tystnad. Endast en nådfull och befriande befallning. ” Gå, jag skall sända dig till hedningarna med mitt budskap.”

Har du, käre läsare, upplevt människans största privilegium? Har du mött Guds nåd till frälsning och den läkande tysnadens livgivade balsam?

Jörgen Källmark

Det här inlägget postades i Jörgen Källmarks skriverier.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s