Stockholmskakor

50/st.

150 gram smör eller margarin

0,75 dl socker

1 st äggula

2 tsk vaniljsocker

3,5 dl vetemjöl

Fyllning hallon- eller körsbärssylt

Garnering finhackade mandlar eller nötter

Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggulan och vaniljsockret. Arbeta in mjöl tills degen är smidig. Forma den till 2 rullar, ca 2,5 cm i diameter och 28 cm långa. Rulla dem i mandel eller nötter.

Låt längderna vila i kylskåpet 30-60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.Gör en fördjupning mitt i kakorna. Fyll hålen med sylt.Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter, tills de fått svagt guldgul färg. Låt kakorna kallna på galler.

Förvara kakorna i burk med tättslutande lock eller i frysen. Vill man kan man ha lite glasyr på kakorna också så blir de lite extra goda.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s