Den store läkaren.

Författare Jörgen Källmark  Dagen 22/1-94

I slutet av förra året fick vi i Stockholmsområdet till våra hem ett stort rött kuvert med ett intressant innehåll.Vi erbjöds att utse vår husläkare. En hel sida med fotografier på läkare med olika spesialiteter hade vi att välja ibland. Det är bara att utse den som skall pyssla om vår reumatism,allergi,hjärtsjukdom eller ålderdomssvaghet.

Vårdcentralen på vår ort bjöd till och med på kaffe när man kunde möta hela läkarteamet för att välja sin personlige husläkare.

Behovet av läkare,det akuta behovet liksom det normala beroendet av medicinskt kunnig person,är lika gammalt som människan.

De frågor som inställer sig hos den som behöver akut eller mer normal läkarhjälp rör först och främst om det finns någon läkare,var han har sin mottagning och vilken tid,om hans specialitet,kostnad för behandlingen och så vidare.

Man frågar sig fram hos bekanta och andra om läkaren är känd som en skicklig doktor för att få stöd för sitt hopp att allt ska gå väl. I  2 Mos. 15:26 finns det storslagna och definitiva löftet: Jag är din läkare!

Gud är läkaren som alltid finns,alltid har jour,är specialist på varje slags åkomma och är omvittnat skicklig.

Förklaringen finns i den 139 psalmen i Psaltaren: ”Du har skapat mina njurar,du sammanvävde mig i min moders liv…Benen i min kropp voro icke förborgade för dig…Dina ögon såg mig när jag knappast var formad; alla mina dagar blev uppskrivna i din bok,de var bestämda förren någon av dem kommit.” Det är en kunskap om människans anatomi från den yttersta begynnelsen. Men det finns en annan grund för hans läkedom. Det är försoningen.

” Genom hans sår har ni blivit helade. Han bar våra sjukdomar,våra smärtor,dem la han på sig….Ja,han var sargad för våra överträdelsers skull; straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid.”

När Jesus gick här på jorden botade han de sjuka,för att fullborda ordet i det citerade Jesaja 53, hur mycket mer skall han inte då hjälpa och bota de sjuka sedan han på Golgata kors har utropat:Det är fullbordat.

Och ännu mer: Den helige Ande är verksam genom Herrens tjänare,precis som på Apostlagärningarnas tid då det under vid den Sköna tempelporten i Jerusalem ljöd befallande mäktigt:

”I Jesu Kristi nasaréens namn: Stå upp och gå!” Och en lam man sprang upp helbrägdagjord genom Guds kraft.

I sanning Bibeln är läkedomens bok. Dess tema är:”Den store Läkaren är här,den kärleksfulle Jesus!”

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s