Korvbröd med fullkorn
Mycket godare och matigare än köpta, går snabbt och enkelt att göra. Ett nyttigt recept som innehåller fullkorn, men vill du inte ha fullkorn går det enkelt att utesluta, se tips nedan.
Tid: 1 timme och 45 min
22 st
Du behöver:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- ½ dl olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- ½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli)
- ½ dl vetegroddar (eller kli)
- 4 dl grahamsmjöl
- 8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Degvätska: Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit 37 grader. Häll lite
av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
Använd sedan en elvisp med degkrokar. Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och kör med elvispen till en jämn deg. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl med elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig. Detta tar ca 5 minuter.
Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under en bakhanduk.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i två delar. Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca 12 x 25 cm. Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st). Lägg bröden med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
(Vill man ha rundare korvbröd kan man rulla dem lite innan man lägger dem på plåten.)
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. I varmluftsugn 200 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.