Grova korvbröd

Korvbröd med fullkorn

 Goda och  nyttiga korvbröd med fullkorn.

Mycket godare och matigare än köpta, går snabbt och enkelt att  göra. Ett nyttigt recept som innehåller fullkorn, men vill du inte ha fullkorn  går det enkelt att utesluta, se tips nedan.

Tid: 1 timme och 45 min

22 st

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli)
  • ½ dl vetegroddar (eller kli)
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Degvätska: Värm mjölken och oljan i en  kastrull tills den blivit 37 grader. Häll lite

av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av  degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.

Använd sedan en elvisp med degkrokar. Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av  vetemjölet och kör med elvispen till en jämn deg. Tillsätt resten av vetemjölet  och arbeta in allt mjöl med elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte  vara kladdig. Detta tar ca 5 minuter.

Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under en bakhanduk.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

Dela degen i två delar. Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca  12 x 25 cm. Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st). Lägg  bröden med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

(Vill man ha rundare korvbröd kan man rulla dem lite innan man lägger dem på  plåten.)

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. I varmluftsugn 200 grader i  ca 12 minuter.

Låt svalna under bakhandduk.

Lämna en kommentar