Grovt bröd i Dansk stil

1 bröd.

Skållning:

2 dl rågkross
1½ dl solrosfrö
½ dl linfrö
1 msk salt
( 1 msk malen spiskummin om man vill)
2½ dl kokande vatten
Blanda allt och häll på kokande vatten blanda noga. Plasta in och låt stå i rumstemperatur minst 1 timme men allra helst till nästa dag.

Deg:

25 gr jäst
2½ dl ljummet vatten
½ dl mörk sirap
5 dl grovt rågmjöl 300 gr
2½ dl vetemjöl 150 gr

Lös jästen i vattnet häll i skållningen och och de andra ingredienserna och blanda till en jämn deg.
Klä en avlång form med bakplåtspapper och skrapa i degen. Släta till ytan med fuktad handflata och strö över litet mjöl.
Låt jäsa i 40 minuter medan ugnen värms till 250 °

Skåra ytan ytligy i ett rutmönster.. Ställ in i ugnen och sänk till 180 °
Grädda i 90 minuter tills brödet är genombakt. Kolla gärna med termometer det ska upp till trax över 100 °
Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under bakduk

Låt det gärna vila i ett dygn innan du skär i det.

Blir riktigt grovt och gott bröd. Jag skär på skärmaskin för att få tunna fina skivor, det det är ett ganska kompat bröd.