Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta.

*150 gr hasselnötter

4 äggvitor

2 dl strösocker

Chokladmousse.

*150 gr mörk choklad

3 ägg

1 msk kallt kaffe

2½ dl vispgrädde

Ugn 175 °

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Ca 24 cm. Smöra kanten. Mal nötterna i kvarn. Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt socker och vispa en liten stund till. Vänd försiktigt ned nötterna.

Bred ut nötsmeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills nötbotten känns torr och luftig ca. 40 min. Låt kallna.

Grov hacka chokladen och smält den över vattenbad. Ta skålen från värmen. Skilj äggulorna från vitorna och rör ner gulorna och kaffet i chokladen..

Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i chokladblandningen. Vispa grädden ganska löst och rör ner den i smeten. Bred ut moussen på nötbotten.

Täck tårtan med folie och ställ i frysen minst 4 timmar.

Ta fram tårtan 30 minuter innan servering.

Jag gjorde en citronkräm och hade som ett liten fin brytning till chokladtårtan

Jag serverade den i en skål för sej så var och en kunde välja.

Citronkräm.

I ask mascarpone

2 dl. lemon curd

Vispa till en luftig kräm.

Lämna en kommentar